Pengetős Trió

A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. Rokon hangszereket szólaltatnak meg, mégis programjuk rendkívül egyedi, amelynek alapja e három hangszer, eddig jószerével ismeretlen együtthangzása.

A zenekar repertoárjának alapja az autentikus népzene, amelyet nyitottan, kreatívan és alázattal gondol újra, formál saját képére. Muzsikájukat a virtuozitás, innováció és tradíció egyaránt  jellemzi.

„Minden egyes közös zenélés lehetőséget ad valami újra. A hangszereink határait feszegetjük, miközben egymást különböző dallamvilágokba vezetjük be.”

A tagok mindhárman elkötelezett hívei és művelői a magyar népzenének; rendszeresen játszanak hazai és külföldi színpadokon illetve oktatják az autentikus magyar népzenét.  Berta Alexandra Junior Príma díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára, Csenki Zalán Junior Príma díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola óraadó tanára, Horváth Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója.

A koncertezés mellett, hangszerbemutatóval  egybekötött gyermekműsorukkal az óvodás és iskolás korosztályhoz élményszerűen juttatják el a magyar népzenét.

„A muzsikálás számunkra közös öröm és élmény; amely során a zene egyedülálló nyelvén szólítunk meg különböző korú, nemű és identitású embereket.”

 

Berta Alexandra – citera, ének

Csenki Zalán – koboz

Horváth Bálint – tambura, ének