Pengetős Trió

A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. Rokon hangszereket szólaltatnak meg, mégis programjuk rendkívül egyedi, amelynek alapja e három hangszer, eddig jószerével ismeretlen együtthangzása.

A zenekar repertoárjának alapja az autentikus népzene, amelyet nyitottan, kreatívan és alázattal gondol újra, formál saját képére. Muzsikájukat a virtuozitás, innováció és tradíció egyaránt  jellemzi.

„Minden egyes közös zenélés lehetőséget ad valami újra. A hangszereink határait feszegetjük, miközben egymást különböző dallamvilágokba vezetjük be.”

A tagok mindhárman elkötelezett hívei és művelői a magyar népzenének; rendszeresen játszanak hazai és külföldi színpadokon illetve oktatják az autentikus magyar népzenét.  Berta Alexandra Junior Príma díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára, és a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója; Csenki Zalán Junior Príma díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola óraadó tanára; Horváth Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója.
2017-ben az Euroradio Folk Festival-on (CZ) és a Festa Ungherese – Magyar Fesztiválon (IT), 2018-ban a Musik der Völker Festival-on (A) képviselték hazánkat és a magyar népzenét. 2018-ban Gergelyes című számukkal felkerültek a WOMEX-re készülő, Magyar Music Selection ’18 promóciós lemezre. 2019-ben a Czech Music Crossroads – International Showcase Festival (CZ) és a Bratislava World Music Festival (SK) fellépői és a nyertes pályázatuknak köszönhetően a formációt beválogatták a Hagyományok Háza Nemzetközi portófiójába.

A koncertezés mellett, hangszerbemutatóval  egybekötött gyermekműsorukkal az óvodás és iskolás korosztályhoz élményszerűen juttatják el a magyar népzenét.

„A muzsikálás számunkra közös öröm és élmény; amely során a zene egyedülálló nyelvén szólítunk meg különböző korú, nemű és identitású embereket.”

 

Berta Alexandra – citera, ének

Csenki Zalán – koboz

Horváth Bálint – tambura, ének