Pengetős Trió

A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. Rokon hangszereket szólaltatnak meg, mégis programjuk rendkívül egyedi, amelynek alapja e három hangszer, eddig jószerével ismeretlen együtthangzása. A zenekar repertoárjának alapja az autentikus népzene, amelyet nyitottan, kreatívan és alázattal gondol újra, formál saját képére. Muzsikájukat a virtuozitás, innováció és tradíció egyaránt jellemzi.
A formáció megalakulása óta számos hazai és külföldi színpadon szerepelt. 2017-ben az Euroradio Folk Festivalon (CZ) és a Festa Ungherese – Magyar Fesztiválon (IT), 2018-ban a Musik der Völker Festival-on (A) képviselték hazánkat és a magyar népzenét. 2018-ban Gergelyes című számukkal felkerültek a WOMEX-re készülő, Magyar Music Selection ’18 promóciós lemezre. 2019-ben a Czech Music Crossroads – International Showcase Festival (CZ) és a Bratislava World Music Festival (SK), 2021-ben az EFEX-English Folk Expo fellépői. Nyertes pályázatuknak köszönhetően beválogatták őket a Hagyományok Háza Nemzetközi portfóliójába. 2020-ban bekerültek a Szimpla Lemming Programba – 119 zenekarból a legjobb 12 formáció közé választotta őket a szakmai zsűri.

A tagok mindhárman elkötelezett hívei és művelői a magyar népzenének; rendszeresen játszanak hazai és külföldi színpadokon illetve oktatják az autentikus magyar népzenét (alap-, közép- és felsőfokon). Ebben a formációban 2015 óta muzsikálnak együtt, de korábban más zenekarok állandó tagjaiként vagy meghívott közreműködőkként is találkoztak. A koncertezés mellett, hangszerbemutatóval és daltanítással egybekötött gyermekműsorukkal az óvodás és iskolás korosztályhoz juttatják el zenéjüket.

Berta Alexandra Junior Príma díjas előadóművész, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója.Csenki Zalán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára, doktori képzésének hallgatója, az Óbudai Népzenei Iskola és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Horváth Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója, a Kroó György Zeneiskola tamburatanára.

Berta Alexandra – citera, ének

Csenki Zalán – koboz

Horváth Bálint – tambura